TDSمتر چیست؟

TDSمتر چیست؟

TDSمتر چیست؟

 

کل مواد جامد محلول یا همان  Total dissolved solids که به اختصار (TDS) نیز گفته می شود و در واقع TDS مقدار شفافیت آب را مشخص می کند. مواد جامد محلول در آب ممکن است مواد آلی یا غیر آلی (مواد معدنی) باشند.

به هر ترکیب شیمیایی جامد، مایع و گاز که مواد تشکیل دهنده آن ها شامل کربن باشد مواد آلی می گویند ولی این تعریف خیلی جامع نمی باشد چون الماس دارای کربن می باشد ولی جزء مواد معدنی محسوب میگردد، بیشتر مواد آلی به صورت محلول در آب می باشند.
مواد معدنی شامل فلزات می باشند مانند روی، آهن، منگنز، مس، روی، کرم و… می باشد.

هر چقدر TDS آب بیشتر باشد سبب می گردد که آب بو ،طعم و رنگ نامطلوب تری به خود بگیرد.

واحد سنجشTDS  میلی گرم در لیتر یا PPM می باشد. مقدار مطلوب آن برای آب شرب 30ppm تا  90PPM می باشد. در حال حاظر TDS آب تهران بین 300ppm تا 750ppm میباشد و  TDS آب اطراف تهران 900ppm می باشد.

دانستن این نکته هم مهم است که TDS بالای 500ppm مطابق با نظر اکثر پزشکان فعال در زمینه کیفیت آب اشامیدنی باعث بروز بیماری های زیادی می شود .

وجود ذرات معلق جامد بالا در آب باعث ایجاد رسوب در لوله های آب و کتری میگردد که این نشانه ایی مبنی بر بی کیفیت بودن آب آشامیدنی دارد.

TDSمتر چیست؟

آیا آب پس از تصفیه توسط دستگاه های تصفیه آب خانگی تلخ می شود؟

همانطور که می دانید مقدار بالای مواد جامد محلول در آب یا TDS برای بدن مضر است ولی گفتن این نکته هم ضروری است که TDS زیر 20 هم مطلوب نیست و باعث تلخی آب میشود و هرچقدر TDS به صفر نزدیکتر می شود، به آب مقطر نزدیکتر میشود و آب تلختر می شود.دستگاه تصفیه آب خانگی مناسب می باشد که بتواند TDS  آب را حدودا به 30ppm تا 90ppm برساند.

میزان ایده آل برای TDS آب که توسط متخصصان بهداشت آمریکا اعلام شده است میزان 50ppm و یا زیر این مقدار می باشد.
هنگامی که کل مواد جامد محلول در آب (TDS) کم باشد باعث می شود مقدار املاح آب بدن کم شده در نتیجه کلیه انسان سیگنالهای عصبی یا هورمونی ایجاد می‌کند که باعث افزایش ادرار شده و همچنین اگر ا کل مواد جامد محلول در آب (TDS) زیاد باشد  باعث غلظت املاح در بدن می شود و باعث حس تشنگی در فرد میشود.

روش های کاهش TDS

1- روش الکترودیالیز یا Electro Dialysis

روش الکترودیالیز یا Electro Dialysis که به اختصار ED نیز گفته می شود یک روش جداسازی غشایی می باشد و برای آب هایی با TDS  کمتر از 5000ppm کار برد دارد

2- روش تبادل یونی 

3- روش اسمز معکوس

گفتنی است کیفیت آب خروجی(تصفیه شده) که به روش اسمز معکوس (RO) تصفیه شده اند بهتر از آبی است که به روش تبادل یونی و یا لکترودیالیز می باشد.

TDSمتر چیست؟

TDSمتر چیست؟

TDSمتر چیست؟

روش های اندازه گیری TDS 

 

آزمایش کردن آب مصرفی

نمونه ا ز آب مصرفی خود را به آزمایشگاه برده تا توسط کارشناسان مربوطه مورده آزمایش قرار گیرد و میزان املاح موجود در آب و TDS  آب مصرفیتان را به شما اعلام می نمایند.

دستکاه پرتابل TDS متر

این دستگاه قابلیت اندازه گیری میزان TDS آب را دارد و کافی است آب مصرفی را با این دستگاه مورد تست قرار دهید تا از میزان TDS آب مصرفی آگاه شوید.

TDSمتر چیست؟

میزان TDS آب خروجی دستگاه تصفیه آب خانگی چه میزان است ؟
آیا آب خروجی از تصفیه آب خانگی مناسب می باشد یا خیر ؟

شاید بارها شنیده باشید که دستگاه تصفیه آب ، آب تصفیه شده را تبدیل به آب مقطر می کند، به TDS زیر 10 به اصطلاحا آب مقطر گفته می شود که اگر دستگاه نامناسب باشد باعث گرفته شدن بیش از اندازه املاح از آب شده و آب خروجی به صورت آب مقطر درآمده و مزه و طعم آن تلخ می شود اما در صورت استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی استاندارد و بهداشتی این مشکل رخ نمیدهد. دستگاه تصفیه آب خانگی که دارای تاییدیه سازمان جهانی بهداشت (NSF) می باشد و میزان TDS آب خروجی  در این دستگاه بین 30ppm تا 90ppm (محدوده مجاز) قابل تنظیم می باشد

بهترین راه کاهش TDS آب شرب

بهترین و ارزانترین راه برای پایین آوردن TDS  آب آشامیدنی استفاده از  دستگاه تصفیه آب خانگی 6 مرحله ای می باشد که به روش اسمز معکوس(RO) آب را تصفیه می نماید. البته صرفا دستگاه در میزان TDS آب تاثیر گذار نمی باشد بلکه فیلتر های دستگاه تصفیه آب نیز در میزان TDS خروجی آب از اهمیت بالایی بر خود است که باید در زمان نصب دستگاه تصفیه آب خانگی و همچنین بعد از تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب میزان TDS توسط نصب کننده دستگاه  در محدوده مجاز تنظیم گردد.

واحد سنجش TDS، میلی گرم بر لیتر Mg/l می‌باشد که از آن با اصطلاح PPM یاد می‌کنند.
 
میزان کل جامدات محلول در آب از دو نظر قابل بررسی است:
 
مقدار مجاز: حداکثر مقدار مجاز TDS آب آشامیدنی در استاندارد آب شرب ذکر شده است. این مقدار در استاندارد آب شرب ایران ۱۵۰۰ و در شرایط ویژه ۲۰۰۰ میلی گرم در لیتر ذکر شده است.
 
مقدار مطلوب: مقدار مطلوب کل جامدات محلول در آب در استاندارد ذکر نشده است. اما آنچه که مسلم است هرچقدر ناخالصی‌های محلول در آب (خصوصاً آن دسته از ناخالصی‌ها که برای بدن مضر هستند نظیر نیترات) کمتر باشد آب گواراتر و سالم تر خواهد بود. از طرفی کاهش TDS ممکن است تغییر طعم آب را به دنبال داشته باشد و از آنجا که طعم و مزه آب یک پارامتر نسبی است و برای مصرف کنندگان مختلف متفاوت است، آستانه تغییر مزه نیز قابل اندازه‌گیری نبوده و لذا در استاندارد ذکر نشده است.
 
با این توضیحات، مشخص می‌شود که ممکن است مقدار ناخالصی‌های محلول در یک نمونه آب، از مقدار استاندارد تجاوز نکرده باشد، اما از نظر مصرف کننده آن نمونه مطلوبیت لازم جهت مصرف را نداشته باشد. 
بطور مثال TDS آب قم حدود ۹۰۰ میلی گرم در لیتر است.
مصرف این آب از نظر استاندارد آب شرب مجاز محسوب می‌شود. اما چنانکه می‌دانیم، آب قم مطلوبیت لازم را جهت مصرف ندارد و می‌توان با دستگاههای تصفیه آب خانگی، آبی به مراتب مطلوب تر و گواراتر تهیه و مصرف کرد. و یا ممکن است که میزان نیترات در یک نمونه از آب مشهد، ۴۵ میلی گرم در لیتر گزارش شود. این میزان از حداکثر مجاز عنوان شده در استاندارد (۵۰ میلی گرم در لیتر) کمتر است. به عبارتی این مقدار خط قرمز است و هر چه میزان نیترات در آب از این میزان کمتر باشد، بر سلامت آب افزوده می‌شود. به وسیله تجهیزات تصفیه آب خانگی می‌توان میزان نیترات آب را تا ۹۰ در صد کاهش داد. 

انواع دستگاه سختی سنج آب:

tds متر را از لحاظ میزان دقت میتوان در دو دسته ی خانگی و آزمایشگاهی طبقه بندی نمود، انواع دستگاه سختی سنج آب خانگی از دقت کمتری برخوردار می باشند اما TDS متر ازمایشگاهی دقت بسیار بالایی دارند. به شکل عمومی TDS متر خانگی با دقت  10 _+  ppm عرضه می شوند. به این معنا که میزان املاح آب را تا ۱۰ واحد کمتر یا بیشتر از میزان واقعی نشان میدهند. البته این دقت برای کارهای خانگی کافی می باشد.

سختی سنج آب آزمایشگاهی دقت های بالاتری دارند که با توجه به نوع دستگاه متفاوت است. با اینحال حداقل دقت برای یک TDS متر آزمایشگاهی 1 _+ واحد می باشد. همچنین از لحاظ ابعاد دستگاه، هر کدام از  TDS مترها ممکن است کوچک و قابل حمل (پرتابل) بوده و یا ممکن است یک دستگاه بزرگ صنعتی و آزمایشگاهی باشند. دستگاه های قابل حمل را معمولا TDS متر جیبی نیز می نامند. نمونه های آزمایشگاهی عموما رومیزی هستند.

TDSمتر چیست؟

آشنایی با دستگاه tds متر خانگی :

با توجه به مدل و نوع شرکت سازنده، سختی سنج آب ممکن است دارای کلیدهای مختلفی باشند. در اینجا برخی از کلیدهای رایج معرفی می شوند:

 

کلید ON / OFF :

همه ی آنها دارای یک کلید ON و OFF می باشند که با نگه داشتن آن برای چند ثانیه دستگاه  tds متر روشن یا خاموش می شود. در بعضی انواع سختی سنج اگر دستگاه برای مدت زیادی بلا استفاده بماند، برای روشن کردن آن باید کلید را بیش از ۵ ثانیه نگه داشت.

برخی مدل ها به گونه ای طراحی شده اند که پس از مدت زمان مشخصی که از آنها استفاده نشود، به صورت خودکار خاموش می شوند.

 

کلید MODE:

برخی TDS مترها میتوانند حالت های مختلفی از فاکتورهای کیفیت آب را سنجش نمایند. به عنوان نمونه تعیین EC ,  TDS آب و …

برای این مدلها معمولا کلیدی با نام MODE طراحی شده است و این قابلیت را دارد که بین گزینه های مختلف سوییچ نماید. بنابراین با زدن هر بار کلید mode میتوانید تعیین کنید ec یا tds یا موارد دیگر خوانده شوند. در برخی مدلها با کمک کلید mode میتوان دمای آب را با واحدهای سانتی گراد یا فارنهایت قرائت نمود.

TDSمتر چیست؟

کلید HOLD :

ممکن است در شرایطی قرار داشته باشید که امکان برداشت آب یا خوانش اطلاعات در وضعیت مناسب امکان پذیر نباشد. به عنوان نمونه اندازه گیری tds آبهایی که درون گودالهای عمیق قرار دارند. در این موارد ممکن است در فضایی قرار بگیرید که نتوانید عدد روی TDS متر را بخوانید. در این شرایط کافیست کلید HOLD را نگه داشته تا عدد ثابت بماند.

 

کلید CLEAR:

برای پاک کردن حافظه احتمالی و عدد ثابت شده روی نمایشگر استفاده می شود.

 

پراب یا سوزن های تشخیص:

در جلو هر tds متر معمولا ۲ عدد سوزن کوچک وجود دارد که وظیفه اندازه گیری را به عهده دارد. این بخش معمولا با یک درپوش محافظت میشود.

باطری :

برای تامین انرژی tds سنج آب معمولا از یک یا دو باطری کوچک ساعتی استفاده میشود. باطری ها عموما در بالای tds متر و زیر درپوش تعبیه شده اند.

دقت داشته باشید که آب نباید وارد این بخش شود. برای جلوگیری از خرابی احتمالی، در TDS مترهای حرفه ای این قسمت پلمپ است و ضد آب ساخته می شود.

دستگاه تی دی اس متر آنلاین TDS-230

دستگاه تی دی اس متر آنلاین TDS-230 برای پایش و نظارت بر فرایندهای صنعتی کاربرد دارد.

محدوده سوئیچ و چک ثابت را می‌توانیم به‌راحتی از پشت پانل دستگاه تنظیم کنیم.

تکنولوژی منحصربه‌فرد جمع‌آوری و پردازش سیگنال توسط مدار ویژه فیلم ضخیم در دستگاه تی دی اس متر آنلاین TDS-230 موجب دقت در اندازه‌گیری و کار دستگاه می‌شود.

ویژگی‌های دیگر مانند دارا بودن اطلاعات خطی و محدوده دمای قابل کنترل، از نکات برجسته این دستگاه است. این‌یک دستگاه کمکی ایده آل برای انواع مختلف تجهیزات تصفیه آب کوچک است.

TDSمتر چیست؟

روش کار با دستگاه سختی سنج آب :

برای اندازه گیری TDS آب ، مقداری آب درون در پوش (پوشش محافظ) ریخته و درب tds متر را می بندیم. همچنین میتوان قسمت سر tds متر را وارد ظرف آب نمود. دقت داشته باشید که آب نباید تلاطم داشته باشد. بنابراین لازم است حدو ۵ ثانیه برای خوانش عدد صبر نمود. از طرفی دمای آب باید بین 25 تا 27 درجه سانتی گراد باشد. برای دماهای بالاتر یا پایین تر احتمال وجود خطا می باشد.

پس از اندازه گیری tds آب ، لازم است دستگاه را با تکان دادن خشک کرده و سپس در محل خود قرار دهید.

نکته مهم این است که در ابتدای ورود tds متر به آب، بهتر است آن را درون آب تکان دهید تا اگر حباب هوا در اطراف سوزنهای پراب قرار گرفته، جدا شود. پس از آن اجازه دهید آب راکد شود و سپس عدد را قرائت کنید.

TDSمتر چیست؟

روش کالیبره کردن TDS متر :

درست کار کردن TDS متر در گرو کالیبره بودن آن است. در آزمایشگاه یا کارخانه سازنده، دستگاه سختی سنج آب را با استفاده از محلول های استاندارد، کالیبره میکنند تا مطمئن باشند همواره عدد درست را نشان میدهد. با این حال به مرور زمان ممکن است دستگاه از حالت استاندارد خارج شده و نیاز به کالیبره شدن مجدد داشته باشد.

برای کالیبره کردن دستگاه تی اس متر  نیاز به محلول کالیبراسیون وجود دارد. در TDS مترهای حرفه ای ممکن است یک یا دو محلول کالیبراسیون همراه دستگاه عرضه شود. در صورتی که محلول کالیبراسون در اختیار ندارید، میتوانید آن را از ازمایشگاه های معتبر و متناسب با tds متر خود تهیه نمایید.

محلول کالیبراسیون را به مقدار خیلی کم داخل درپوش بریزید و TDS را اندازه گیری کنید. در صورتی که عدد درستی نشان داده نشد، با استفاده از پیچی که در پشت TDS متر قرار دارد، آن را تنظیم نموده تا عدد درست نشان داده شود.

بعضی از دستگاه های سختی سنج آب حرفه ای امکان کالیبره شدن به صورت خودکار را دارا می باشند.

 

دقت داشته باشید که محلول کالیبراسیون حتما باید ایزوله بماند و هیچ گاه مایع استفاده شده نباید دوباره به مخزن برگردانده شود.

TDSمتر چیست؟

TDSمتر چیست؟
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.